Neerlander

Regionale nieuws site met artikelen die prikkelen, soms serieus en onthullend en bezijden waarheid

Neerlander
Achterhoek

Schokkend: 1 op de 5 jongeren gebruikt cocaïne in Oude IJsselstreek

Een groep ouders luidt de noodklok nu blijkt dat 1 op de 5 jongeren (gemiddeld 24 jaar) uit de Oude IJsselstreek met regelmaat cocaïne gebruikt. De politie onderschrijft een mogelijke toename, de sociale dienst van de gemeente kent deze cijfers niet. Volgens de woordvoerder van de groep bezorgde ouders, Fred Braals, is het in de Oude IJsselstreek nog veel erger gesteld dan destijds in Urk. “Urk staat er bekend om, terwijl het gebruik in onze regio mogelijk veel hoger ligt. 1 op de 5 jongeren gebruikt met regelmaat cocaïne. Dit is een zeer zorgelijke situatie”.

Uit onderzoek van Jellinek, expert op het gebied van verslavingszorg, blijkt dat partydrugs een echte hype worden. “Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar specifieke regio’s, maar  in afgelegen dorpen waar er te weinig te doen is voor de jeugd, ligt het gebruik van drugs hoger en dat is zorgelijk”.

Volgens Fred braals  is het zeer zorgwekkend dat in de Oude IJsselstreek het gebruik van partydrugs sterker toeneemt dan in de rest van Nederland. Cocaïne, XTC en GHB zijn de grote boosdoeners”, aldus Fred Braals. “Met de politie zijn we in gesprek geweest. Het blijkt dat diverse harddrugs eenvoudig in lokale gelegenheden in Ulft en Varsseveld te verkrijgen zijn. In Terborg zien we vooral jongeren op scooters die hun waar rondbrengen”.

De politie geeft aan dat ze wel een beeld hebben van het probleem. “Het is echter moeilijk te bewijzen dat de eigenaar van de horecazaak zelf de hand heeft in de verspreiding van diverse harddrugs. Mogelijk dat het de bezoekers zelf zijn, zonder dat de café-eigenaar daarvan op de hoogte is. Daarnaast is het op dit moment dweilen met de kraan open. Het aantal gevallen stijgt en bovendien is er een sterke onderbezetting bij de politie in deze regio”.

Fred Braals wil in ieder geval niet stilzitten. Hij wil binnenkort in gesprek met de gemeente bekijken hoe er meer aan voorlichting gedaan kan worden. “Belangrijk is echter dat de verkrijgbaarheid wordt gestopt. Dit zal niet eenvoudig worden”.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *