Neerlander

Regionale nieuws site met artikelen die prikkelen, soms serieus en onthullend en bezijden waarheid

Neerlander
Achterhoek

Ulft in landelijke top 5 van online zeurende mensen

Onderzoekers, Petra Hijmans en Hanse de Jonge van de Tilburgse Universiteit hebben landelijk onderzoek gedaan naar ‘online zeurders’,  waarbij er gekeken werd naar online reacties op diverse sites van diverse media. Het onderzoek is vooral gericht op kranten, Facebook groepen en nieuws sites.
“Iedereen reageert weleens online, maar wat onze aandacht trok is dat er steeds meer verbitterd wordt gereageerd. We vroegen ons af, welke mensen hier achter zitten en wat hen drijft zo te reageren”. Aldus Hans de Jonge van de Tilburgse universiteit.

Profiel
De Tilburgse onderzoekers hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het profiel van deze zogenaamde reageerders. Het blijkt dat verbitterde reageerders (zeurende mensen) vooral ouder dan 55 jaar zijn, overwegend man en vaak zonder werk zitten. “Ze hebben voldoende tijd om de hele dag alle nieuws sites te bekijken. Daarnaast hebben ze vaak een erg vreemd beeld van de ‘buitenwereld'”.

Sommige mensen verdrinken graag in hun eigen verdriet. Waar ze over zeuren projecteren ze buiten zichzelf. Het ligt altijd aan de ander. Ze zitten in een zogenaamde “slachtofferrol”.  Als je iets erg vervelend vindt, is het makkelijker om iets of iemand buiten jezelf de schuld te geven. “Vooral de overheid moet het ontgelden. Bijna alles is de schuld van onze overheid. We zien zelfs al dat er een link gelegd wordt met de overheid en het slechte weer”.

Zeurende mensen kunnen hun eigen situatie niet oplossen. Een probleem is er om opgelost te worden echter zien zij dit niet. Hierdoor is het eerste probleem nooit opgelost en dient er zich weer een nieuwe aan en zo blijven ze maar zeuren.

Landelijke lijst
Door de onderzoekers is er een landelijke lijst opgesteld van plaatsen waar de meeste verbitterde reageerders vandaan komen. Uit de lijst blijkt dat vooral de grote steden de meeste ‘zeurders’ herbergen. Een opvallende uitschieter is het Achterhoekse dorpje Ulft, bij Arnhem, dat op de 4e plaats eindigde. “Het lijkt wel alsof een groot aantal inwoners van Ulft onder het begrip zeurder valt. In absolute cijfers komt Ulft zelfs hoger uit dan een stad als Groningen”.  Een exacte verklaring hebben de onderzoekers niet kunnen vinden, maar mogelijk dat het te maken heeft met de dynamische politieke situatie in het betreffende dorp.

De lijst wordt aangevoerd door de stad Rotterdam, gevolgd door Utrecht, Amsterdam, Ulft en Haarlem. In de lijst komt verder nog 1 Achterhoekse plaats voor: Gendringen op plek 68.

3 gedachten over “Ulft in landelijke top 5 van online zeurende mensen

 • Martijn uit Ulft

  Nou ik wil niet zeuren maar ik ken echt heel veel zeurders uit Doetinchem!!!

  Beantwoorden
 • Hoezo zeuren . Valt je mening zeggen tegenwoordig onder zeuren .Maar ja je kunt ook een meeloper worden.

  Beantwoorden
 • Liever niet meer… wat een verschrikkelijk deprimerend oord is dat, zeg,, blij dat we DAAR weg zijn.??

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *