Neerlander

Regionale nieuws site met artikelen die prikkelen, soms serieus en onthullend en bezijden waarheid

Neerlander
Binnenland

Elke dag worden duizenden dieren aangereden

Elke dag worden duizenden dieren aangereden. En we rijden steeds meer dieren dood, en dat betekent dus dat het goed met ze gaat: er zijn gewoonweg meer dieren.

27.000 dode dieren per dag
Elke dag worden er in Nederland ongeveer 27.000 zoogdieren, vogels en amfibieën doodgereden. In een jaar zijn dat er ongeveer tien miljoen.

In Nederland zijn 1725 plekken waar dieren veilig kunnen oversteken, zoals ecoducten en looprichels. Maar volgens de Stichting Wildaanrijdingen Nederland zorgen die er niet voor dat er minder dieren worden aangereden. De dieren komen via deze hulpmiddelen weliswaar in andere gebieden, maar ook daar zijn wegen waarop ze kunnen worden aangereden.

Niet op de snelweg
“Langs de rijkswegen staan wel hekken, maar langs provinciale en gemeentelijke wegen niet. Dat zijn de plaatsen waar de meeste dieren worden aangereden”, zegt Gijs van Aardenne van de stichting.

Maar is het goed nieuws dat een dier wordt aangereden? Absoluut niet, vindt de stichting. “Ik snap wel dat een wetenschapper dat zo ziet, maar wij willen onnodig dierenleed voorkomen. Het is een maatschappelijk probleem, met naast het dierenleed ook een grote financiële kostenpost: alleen al door reeën is er zo’n 25 miljoen euro schade per jaar.”

De oplossing? “Er wordt van alles bedacht: wildreflectoren, fluitjes op auto’s waardoor dieren gewaarschuwd worden. Maar het helpt allemaal niets of maar even, totdat de dieren eraan gewend zijn. Er zijn maar twee echte oplossingen: hekken langs alle wegen, of 60 kilometer rijden op provinciale wegen. Dat is het enige waarvan is bewezen dat het werkt.”

Hoe vaak worden dieren in Nederland doodgereden?

  • Totaal 5 tot 10 miljoen dieren per jaar
  • Ree (10.000 tot 12.000)
  • Wild zwijn (500 tot 1200)
  • Edelhert (300 tot 400)
  • Damhert (100 tot 120)

Bron: Stichting Wildaanrijdingen Nederland

Bron: RTL nieuws

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *