Neerlander

Regionale nieuws site met artikelen die prikkelen, soms serieus en onthullend en bezijden waarheid

Neerlander
Geen categorie

40% Nederlandse vleesindustrie is er om huisdieren te voeden

In Nederland worden 3,2 miljoen katten, 1,8 miljoen honden en 400.000 paarden als gezelschapsdieren gehouden. Om deze dieren te voeden is zo’n 820.000 hectare landbouwgrond nodig. Dat komt neer op zo’n 40% van alle Nederlandse landbouwgronden. In een wereld die zich bekommert om voedseltekorten voor mensen is het houden van huisdieren onverantwoord.

De Wageningen Universiteit heeft een rapport gepubliceerd dat duurzaamheid van het huisdiervoeders inzichtelijk moest maken. Het laat zien dat diervoeders voor steeds meer prolbemen zorgt. Onze huisdieren blijken veel meer dierlijke producten te eten dan in de vorm van slachtafval vrijkomt.

Tegelijk zien we dat mede door de Corona periode wij in Nederland steeds meer huisdieren worden gehouden. Die trend gaat gepaard met steeds verder gaand verbod op het eten van dierenn. In de VS is het slachten van paarden verboden. En in China neemt de gewoonte om honden te eten af.

Alle 5 miljoen honden en katten eten naar schatting jaarlijks voor 2,1 miljard euro aan voedsel, dat eveneens geschikt is voor mensen.

3 huisdieren eten net zoveel als 1 mens

Voorts berekenden de Wageningse onderzoekers dat 10 gemiddelde katten of 3 gemiddelde honden 1 mens letterlijk het voedsel uit de mond halen omdat ze evenveel energie en eiwit nodig hebben.

De onderzoekers vinden dat nader onderzoek nodig is naar de uitwerpselen van de dieren om een juiste afweging te kunnen maken tussen de bijkomende lusten en lasten van huisdieren. Gezien de hoeveelheid ontlasting, zijn het grotendeels extra lasten.

De conclusie: afname van huisdieren is noodzakelijk om onze duurzame doelen te halen

Huisdieren die geen nutsdieren zijn – zoals bijv. boerderijkatten of werkpaarden – maar concurreren met mensen. Een huisdier is absoluut niet duurzaam. Wie duurzaamheid serieus neemt, eet zijn huisdier op of biedt het aan ter verwerking in diervoeders voor nutsdieren die hij of zij wel eet. We moeten onze dierlijke maatjes misschien wel een kopje kleiner maken.

Ook de Dierenbescherming zal het moeten erkennen. In een wereld die duurzaamheid promoot dient met het houden van nutteloze stadshuisdieren te verbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *