Neerlander

Regionale nieuws site met artikelen die prikkelen, soms serieus en onthullend en bezijden waarheid

Neerlander
AchterhoekBinnenland

Achterhoek: Trekker rijbewijs verplicht voor nieuwe inwoners

Iedereen die vanaf 2024 in de Achterhoek wil gaan wonen is verplicht om een trekker rijbewijs te halen. Althans dat is de wens van de Achterhoekse vereniging “D’n olden Achterhoek” die opkomt voor de belangen van de Achterhoek. “Er komen steeds meer nieuwe inwoners die niet van de boerderij komen en we zien vaak dat ze schrikken van onze trekkers”. aldus de vereniging. En dat moet volgens hen veranderen en willen ze het trekker rijbewijs verplicht gaan stellen.

“Bijna elke Achterhoeker komt van de boerderij. En ze zijn gewend om met de trekker te rijden. Er zijn zelfs meer trekkers dan auto’s in de Achterhoek. En dat is voor veel nieuwkomers erg wennen”. aldus de vereniging.

Pascal van Dulmen is zo’n nieuwe inwoner. Sinds een half jaar woont hij in Aalten, nadat hij uit Naaldwijk vertrok. “Het is echt opzienbarend. De Achterhoek is echt een andere wereld. Iedereen doet hier alles met de trekker; boodschappen, de kinderen naar school brengen en zondags naar de kerk”.  Pascal vindt het een goed idee dat een trekker rijbewijs verplicht wordt. Het voorkomt veel onbegrip bij de huidige inwoners die deze nieuwe ‘stadse mensen’ niet altijd begrijpen.

Moeten de huidige inwoners dan niet verplicht worden om een trekker rijbewijs te halen? Volgens de Achterhoekse vereniging hoeft dat niet.  “Meer dan 80% heeft al een trekker rijbewijs. En op scholen wordt dit zelfs gestimuleerd om vanaf je 16e te starten met de praktijklessen. En de meeste jongeren leren thuis al vroeg om met een trekker om te gaan”.

Wilt u ook naar de Achterhoek verhuizen? Kijk dan op onze website over de gewoontes, de eigenaardigheden en het leven van een Achterhoeker.

10 gedachten over “Achterhoek: Trekker rijbewijs verplicht voor nieuwe inwoners

 • Harry Westerbeek

  Beetje vroeg voor deze grap. Beter wachten tot 1 april.

  Beantwoorden
 • W. Van der Zwan

  Misschien is het beter om het gebruik van de trekker voor ander gebruik dan agrarische werkzaamheden ernstig te ontmoedigen. Die dingen betalen geen wegenbelasting, rijden op rode diesel en gebruiken onnodig veel parkeerruimte.

  Beantwoorden
  • Van Gaal SAG

   Rode diesel is al vele jaren niet toegestaan voor tractoren.

   Beantwoorden
   • AJM Waarlé

    Een menbewijs lijkt mij eerder op z’n plaats. Ik ken nog een achterhoek waar nog hoofdzakelijk paarden door de boeren gebruikt werden om de gemengde bedrijven te cultiveren. Toen waren trekkers nog van ondergeschikt belang. Toen waren er nog tevreden boeren en kenden ze het woord “stikstof” nog niet.

    Beantwoorden
  • Rooie diesel is er al lang niet meer voor de landbouw Eerst eens nadenken voor dat het droef toeteren begint

   Beantwoorden
  • Je bent niet goed geïnformeerd want al jarenlang mag geen rode diesel worden getankt

   Beantwoorden
 • Rode diesel wordt sinds 2013 niet meer gebruikt in Nederland.

  Beantwoorden
 • Boer Danny

  Hey Jan

  Blijkbaar kom jij niet uit een agrarische wereld.
  Maar dat maakt niet uit maar geef dan geen reactie waar je totaal geen verstand van hebt.
  Rode diesel in trekkers mogen we al jaren niet gebruiken, zou graag weten waar jij die informatie vandaan haalt?
  Als ik mijn trekker parkeer in een parkeervak dan staat die keurig binnen de lijntjes.
  De meeste autos maken er een sport van om dubbel te parkeren.
  Dus beste Jan die niet van de boederij komt en waarschijnlijk op groenlinks stemt om de stikstof te verlagen, eerst ff beter verdiepen in de agrarische wereld voordat je leuze spreuken verkondigd.

  Boer Danny

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *