Neerlander

Regionale nieuws site met artikelen die prikkelen, soms serieus en onthullend en bezijden waarheid

Neerlander
AchterhoekBinnenland

Steeds meer Poolse verkeersborden in Montferland

22% van de inwoners gemeente Montferland heeft een Poolse achtergrond

Gemeente Montferland stond bekend omdat het goed toeven was, vooral voor de wat oudere toerist. Maar het kan verkeren. De toeristen zijn vertrokken en de hotels werden omgebouwd naar opvangplekken voor Poolse werknemers. Mede door de aantrekkende economie is er vraag naar extra werknemers welke in de regio niet meer te vinden zijn. Poolse werknemers vullen dit in, met alle gevolgen van dien: De lokale bevolking neemt af mede door de krimp, maar Poolse medewerkers worden met bosjes (lees busjes) aangevoerd om al het werk te verrichten.

Uit informatie van het CBS blijkt dat op dit moment (peildatum 1 december 2017) al bijna 22% van de bevolking in Montferland een Poolse achtergrond heeft. Wij ontvingen informatie van Toske Hermsen, medewerker statistiek van het CBS te Arnhem: “Als de economie in Montferland verder aantrekt zal dit percentage nog sterker toenemen. De verwachting is dat eind 2018 de bevolking voor bijna 30% uit inwoners bestaat met een Poolse achtergrond”. aldus Toske Hermsen.

Gemeente Montferland
“Wij zijn er trots op dat we zoveel voor onze medebewoners kunnen doen”. Aldus de Gemeente Montferland, die hiermee inspeelt op een landelijke trend. “Wij zijn er voor onze inwoners. En als er een behoefte is of genoeg draagvlak vanuit de bevolking dan streven we ernaar hieraan tegemoet te komen. Zo kregen we de vraag of er meer informatie- en verkeersborden van een tweede taal konden worden voorzien. Wij zijn dan ook gestart met het plaatsen van 2-talige borden in ‘s-Heerenberg. Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de vele Poolse bezoekers en chauffeurs”. Aldus de gemeente

Supermarkten steeds meer gericht op Poolse werknemers
Naast de gemeente springen ook supermarkten in op het feit dat er steeds meer inwoners zijn met een Poolse achtergrond: “Wij hebben ons assortiment verder uitgebreid. Vooral alcoholische versnaperingen worden veel verkocht. Op dit moment hebben we al meer dan 8 verschillende Poolse biersoorten, die gretig aftrek vinden”. aldus de Henri van Gassel van een bekende supermarkt uit ‘s-Heerenberg. “Daarnaast zijn er op dit moment 2 medewerkers die Poolse taallessen volgen, om onze klanten nog beter van dienst te zijn”.

Ook de gemeente Montferland gaat mogelijk beginnen met Poolse taallessen. “Wij zijn er op dit moment volop mee bezig en hebben een extern adviesbureau aangetrokken om ons daarbij te ondersteunen”. aldus een woordvoerder. Of het verplicht gaat worden om Poolse taallessen te gaan volgen kan de gemeente nog niet zeggen, maar het is wel een belangrijk onderwerp van discussie binnen de gemeente.

 

 

 

3 gedachten over “Steeds meer Poolse verkeersborden in Montferland

 • Is het mogelijk een optie om de Polen Nederlands te leren???

  Beantwoorden
 • Ivo Visser

  Tja, alles om goedkoop volk voor t bedrijfs leven . en ze zijn er bij de gemeente nog trots op ook dat de Nederlander word weg bezuinigd.
  Iets met een gans die gouden eieren legt slachten……

  Beantwoorden
 • Grote onzin Dit! Iets met aanpassen aan onze waarden en normen deze fout is in het verleden ook al eens gemaakt

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *