Burgemeester Doetinchem baalt van gevolgen uitspraken

Enige tijd geleden verbood burgemeester Boumans uit Doetinchem de deelname aan erehagen bij overlijden van inwoners (lees bericht de Gelderlander). Zonder zich bewust te zijn over de mogelijke gevolgen die zijn uitspraken met zich meebrachten.

Deze ondemocratische en vrijheidsbeperkende maatregel bleek ernstige gevolgen te hebben. Er kwamen vele reacties nadat er melding gemaakt werd van een inwoner  die had deelgenomen aan een erehaag. Deze erehaag werd gevormd na het overlijden van een goede vriend van de inwoner. Ondanks het voldoende afstand houden werd de inwoner volgens het bericht toch beboet en kreeg hij een aantekening op zijn strafblad.

De vele reacties waren niet mals en velen vonden dat de burgemeester hiermee over de schreef ging. Burgemeester Boumans reageerde daarop via zijn twitter account. Maar niet op de inhoud van het bericht.  Slechts op de vervelende reacties die binnenkwamen naar aanleiding van het artikel. En op zich waren er reacties bij die niet door de beugel konden, maar het neemt niet weg dat het gevolg van een dergelijk besluit verreikend kan zijn. Had hij hier niet over nagedacht? Helaas blijft dat onduidelijk. Wel hebben we een officiële klacht ontvangen over de inhoud van de reacties, maar nog steeds niet over het besluit dat door hem was genomen.

Glijdende schaal
Dat een burgemeester zo ver kan ingrijpen op het leven van de inwoners, op de bewegingsvrijheid en op het doen en laten van zijn inwoners is een glijdende schaal. Nu is Corona een reden om onze vrijheid te beperken. Maar wat komt er na Corona? En wat als we een iets minder vredelievend kabinet of burgemeester krijgen, die elke gelegenheid aangrijpt om onze vrijheden te beperken?

Met deze maatregel ging hij een grens over. Mogelijk onbewust, maar wel onverstandig. Een ernstige vrijheidsbeperkende maatregel, waarbij boa’s worden ingezet om haastig in elkaar gepleurde en onduidelijk geformuleerde noodverordeningen te handhaven. En dat maakt het nog erger. Boa’s worden door de burgemeester in de ene dwangpositie na de andere gebracht. Vervolgens krijgen ze nog de schuld ook.

Gelukkig werd dit beleid niet door alle burgemeesters in de Achterhoek gevolgd. Mogelijk dat ze een betere inschatting konden maken over de gevolgen van hun beleid.

Tenslotte – over het artikel
Wees altijd kritisch als je een artikel leest. Deze site heeft als doel haar lezers te prikkelen en om verder na te denken over wat geschreven wordt. Men mag daar uitgebreid op reageren, maar hou het wel fatsoenlijk! En daar had Boumans wel een punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *