“Vers” vlees uit supermarkt vaak ouder dan 2 jaar en meerdere keren ingevroren

De Consumentenbond heeft in samenwerking met de Nederlandse warenautoriteit een onderzoek ingesteld naar verschillende soorten vlees uit supermarkten. De resultaten zijn schokkend en zelfs slechter dan het onderzoek dat 4 jaar geleden is gedaan. Onder druk van de lage prijzen is de kwaliteit alleen maar slechter geworden. Daarnaast bleek dat vlees uit de meeste supermarkten meerdere malen was ingevroren. Vlees van aanbiedingen bleek soms bijna 3 jaar oud te zijn, de uiterste wettelijke grens, waarbij vlees nog als “Vers” mag worden verkocht.

Er is veel onderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat vlees vaak wordt verhandeld. Soms worden partijen vlees door meerdere landen versleept. Een voorbeeld is het vlees van de AH waarvan het meeste uit Noord-Afrika komt.  Hier worden  koeien geslacht, en vervolgens ingevroren voor transport naar Engeland. Daar wordt de hele koe ontdooid om opgesneden te worden in grote stukken en weer ingevroren. Vervolgens weer ontdooid om het vlees tot zijn uiteindelijke vorm te verwerken (biefstuk, entrecote, gehakt, enz.) Uiteindelijk wordt het, je raadt het al, weer ingevroren voor transport naar de winkel. Daar wordt het vlees weer ontdooid voordat het in het koelvak belandt. Iemand de tel bijgehouden? “Het vlees kan dan al 2 jaar oud zijn”

Vers betekent “ontdooit en niet ouder dan 3 jaar”
Volgens Albert Heijn is het vlees dat zij verkopen wèl vers. Wat vers betekent kon echter niet verklaard worden. “Uit het onderzoek is gebleken dat vlees van de meeste supermarkten al vaker is ingevroren en vaak al meer dan 2 jaar oud is”. aldus Emmy Uittewaal. “We worden met zijn allen bedonderd. Vers betekent gewoon dat vlees niet meer bevroren is en niet ouder dan 3 jaar!”

Dom
Goedkoop actie vlees zit veelal aan de uiterste bewaartijd van 3 jaar en komt meestal uit de grootschalige vleesindustrie.

“We zijn er met zijn allen tegen dat dieren slecht behandeld worden. Ook kijken we steeds vaker naar gezonde voeding. Maar dat vergeten we per direct zodra we de lage prijzen in de supermarkt zien”.  “Ik vind die mensen erg dom”, aldus Emmy Uittewaal.

 

 

 

 

29 thoughts on ““Vers” vlees uit supermarkt vaak ouder dan 2 jaar en meerdere keren ingevroren

  • 12 maart 2019 at 16:40
    Permalink

    In Noord Ierse plaats Umag staat een grote vlees uitsnijderij t.b.v. AH.

    Reply
  • 12 maart 2019 at 18:57
    Permalink

    Ik kan me niet voorstellen dat AH zijn reputatie niet op het spel zet,door dit vlees te verkopen!

    Reply
    • 12 maart 2019 at 19:53
      Permalink

      Want? Wat doen ze dat niet mag? Ze verkopen geen bedrijven vlees

      Reply
    • 13 maart 2019 at 13:08
      Permalink

      Indien ik dit juist interpreteer kun jij je dus wél voorstellen dat AH zijn reputatie op het spel zet???

      Reply
  • 12 maart 2019 at 19:50
    Permalink

    Green fields biefstukjes, maar niet de kiloknaller mager gehakt… Er staat ook niets in het artikel dat in strijd is met de NVWA.

    Reply
  • 12 maart 2019 at 23:09
    Permalink

    dit is OUD NIEUWS en algemeen
    bekend reeds!

    Reply
  • 12 maart 2019 at 23:53
    Permalink

    Wat een onzin. Ben zelf slager, en heb voor meerdere supermarkten gewerkt. Dit nog nooit gezien of over gehoord.

    Reply
  • 13 maart 2019 at 06:37
    Permalink

    Ze weten het nog geeneens bij AH , ze zijn alleen maar bezig hun leveranciers uit te knijpen en hun kwaliteitscontrole laat te wensen over …..

    Reply
  • 13 maart 2019 at 13:17
    Permalink

    Klopt, maar ook veel uit ons land en ook vers, broodje aap verhaal, a.h. heeft een hele hoge standaard eisen

    Reply
    • 19 maart 2019 at 14:15
      Permalink

      Nou eet jij nog lekker een stukje als jij je er goed over voeld. Maar zelf een beest slachten? Dat is zielig? Beetje hypocriet? Of ben ik nou gek? Dat dit überhaupt nog een discussie moet zijn laat alleen maar zien waar we als mensheid staan! Dat is pas zielig!

      Reply
    • 19 maart 2019 at 14:15
      Permalink

      Ik geloof ook nog in sprookjes

      Reply
  • 13 maart 2019 at 14:33
    Permalink

    Broodje aap verhaal, ben kok.van me vak, heb gewerkt bij AH heb dit soort onzin nog nooit gehoord. Ga onderzoek doen naar de handel en wandel van monsanto bijvoorbeeld.

    Reply
  • 13 maart 2019 at 15:45
    Permalink

    Ik heb vanmiddag nog heerlijke zelfgemaakte gehaktballen gegeten . En dat doe ik dikwijls. Iedereen vind ze heerlijk die ze bij mij eet. Ik ben er niet bang voor .Ik kijk naar het gehakt en als het er mooi uit ziet dan voel ik gewoon , die gehakt is goed. Waar ik ze ook zal kopen. Maar wie dit geschreven heeft of in de publiciteit wil brengen is denk ik lid van de dieren partij. Een verkiezing stunt. Of de keuringsdienst van waren let er niet goed op. Ik blijf voorlopig zolang ik gezond mag zijn mijn balletje gehakt wel eten.

    Reply
  • 13 maart 2019 at 21:14
    Permalink

    Dom??! Moeten ze is zorgen dat biologisch en echt vlees betaalbaar wordt?

    Reply
  • 14 maart 2019 at 18:36
    Permalink

    Bericht van 2 jaar geleden.
    Tevens grote onzin.

    Reply
  • 15 maart 2019 at 09:37
    Permalink

    Nou nee hoor, jij komt met een lulverhaal op die sticker staat het land van ‘laatste’ herkomst en niet van oorsprong of hoeveel landen er tussen zitten.
    Bewerkt vlees (gekruid/gemarineerd is nog erger dan hoeven ze helemaal geen herkomst meer te vertellen!
    Plus, meneertje weetnietveel je vergeet nog wat, de NVWA controleert op wettelijke eisen en soms kwaliteit, zolang alles volgens de wet gaat is er dus niets aan de hand, en laat die wet nou enkel vragen om het laatste land van herkomst.

    Reply
    • 15 maart 2019 at 15:21
      Permalink

      Top reactie. Ben benieuwd naar bronnen om zelf te verder te onderzoeken?

      Reply
  • 15 maart 2019 at 15:37
    Permalink

    En dan nog niet vergeten dat Nederland het enige land in Europa is waar nog 50% zout water mag toegevoegd worden. Als ik in België gehakt koop en ik bak het moet ik er boter bij doen of het bakt aan. Als ik in Nederland gehakt koop en ik bak het moet ik er een pan water van afgieten.

    Reply
    • 16 maart 2019 at 08:42
      Permalink

      Idd…

      En dit verhaal klopt wel hoor.
      Mijn schoonvader had een import export bedrijf in vlees.
      De vrieshuizen liggen bomvol met van hot naar haar getransporteerd vlees.

      Reply
  • 16 maart 2019 at 09:06
    Permalink

    Nou nee, het vlees komt diepgevroren bij de slagers aan.
    Niks vers.
    Niks nog druipende koeien…
    Bevroren stukken vlees die ter plaatse ontdooit worden om te worden verwerkt.
    Alle vlees voor AH en DH wordt in Zaandam verpakt.
    Op 35 verschillende lijnen.
    Biefstukken worden verpakt op lijn 34 en 35.
    -Daar- komt het stickertje met de uiterste houdbaarheidsdatum erop.
    Maar dat vlees komt in grote hompen aan.
    Diepgevroren.
    Er staan ook grote vriesmachines die vlees in enkele minuten naar -25 brengen.
    Hoe ik dat weet?
    Ik werkte daar recent in de technische dienst.

    Reply
  • 17 maart 2019 at 15:46
    Permalink

    Wat een negatieve racistische reactie.
    Echt niet normaal. Koste het teveel moeite om gewoon te zwijgen.

    Ps er zal wel weer een lelijke reactie aan komen waaien, mogelijk nu mijn kant op. Aan racisme schiet het bij jou niets tekort, dus kom maar op. Bij voorbaat: “ik heb mijn zegje gedaan en zal niet meer reageren”. Een gelukkig racistisch leven verder. Hoop niet dat je op welke manier dan ook met eigen deeg terugbetaald wordt.
    ?

    Reply
  • 18 maart 2019 at 12:41
    Permalink

    Mensen kunnen zich heel goed illusies wanen merk ik al. Een aanbieder van het kaliber van een AH kan men nooit, maar dan ook echt nooit voorzien van dagelijks vers vlees. Het meeste geld verdienen slachthuizen en vleesverwerkers met export. Alles wat men niet kwijt raakt gaat de vriezer in. Voor een AH om structureel dagelijks “vers” vlees te kunnen aanbieden hebben zij een buffer nodig. En mensen, zo een buffer is geen wei met paardenbloemen op het land van boer Jan.

    Reply
  • 19 maart 2019 at 12:38
    Permalink

    Je zou eerst de bron moeten onderzoeken men zegt waar rook is, is vuur. Is er iets uitgelekt wat de consument niet mag weten? Of een lulverhaal? Wel is het zo dat we er steeds meer achter komen dat we met veel dingen die we consumeren niet is wat het lijkt. Er wordt met veel voedsel geknoeid om het maar zo lang mogelijk te kunnen bewaren buiten de kleurstoffen om.

    Reply
  • 19 maart 2019 at 13:42
    Permalink

    Nooit die aflevering van Keuringsdienst gezien?
    Daaruit bleek dat het meeste vlees (AH) uit afrika komt, waar de koe geslacht wordt en vervolgens ingevroren voor transport naar engeland. Daar wordt de hele koe ontdooid om opgesneden te worden in grote stukken en weer ingevroren. Daarna weer ontdooid om het vlees tot zijn uiteindelijke vorm te verwerken (biefstuk, entrecote, gehakt, enz.) Vervolgens wordt het, je raadt het al, weer ingevroren voor transport naar de winkel. Daar wordt het vlees weer ontdooid voordat het in het koelvak belandt. Iemand de tel bijgehouden? Het vlees kan dan al 2 jaar oud zijn…
    De supervisor van de overslag in engeland werd gevraagd over de gevaren van ontdooien/invriezen en haalde lachend de schouders op. Bij navraag bleek de aanduiding “vers” slechts te slaan op “niet bevroren”.
    Hier bestaan dus geen wettelijke bepalingen voor.

    Reply
  • 25 maart 2019 at 20:19
    Permalink

    Daarom moet je het ook bij de slager kopen

    Reply
  • 3 april 2019 at 16:38
    Permalink

    Dat Ah zijn vlees invriest voor transport naar de winkels en daar weer ontdooit wordt voor het in het koelbak komt, klopt niet
    Het vlees komt vers, dus ontdooit met de vrachtauto naar de winkels !!!

    Reply
  • 3 april 2019 at 16:54
    Permalink

    Vind het allemaal een beetje hypocriet , wat denk je wat er met vlees in bv restaurants gebeurd? Weten we niet en we eten er smakelijk van!!
    Kijk voor de aardigheid eens naar de ingrediënten van een toetje of snoep!! Vaak met varkens/ runder gelatine!!
    En snoep is soms langer dan een jaar houdbaar, we eten het allemaal!! Waar hebben we het over!!

    Reply

Laat een reactie achter bij Kate H. Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *