Oude IJsselstreek gaat ‘verwilderde’ katten verwijderen
Toezichthouders uit de Oude IJsselstreek gaan “verwilderde” katten vangen. Vanaf volgende week woensdag worden vangkooien geplaatst. De gevangen katten worden naar de dierenarts gebracht voor een gezondheidscontrole en er wordt gekeken of ze zijn voorzien van een chip. Katten met een chip worden ontwormd, gesteriliseerd of gecastreerd. Na de ingreep worden ze weer teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar. “De kosten zullen op de eigenaar worden verhaald”, aldus een toezichthouder. Wilde katten, of katten die niet voorzien zijn van een chip zullen niet worden herplaatst.
Volgens de toezichthouders moeten inwoners zich bewust worden van het houden van een kat. “Een kat die buiten komt loopt regelmatig grote risico’s. Een (niet gecastreerde) kat loopt vele kilometers in de omgeving rond en is vaak erg agressief jegens andere katten. Er wordt vaak gevochten met andere katten of honden en daardoor is er een grote kans op ziektes of infecties door mogelijke verwondingen. Ook hebben katten die ’s-avonds loslopen vaak een worminfectie en zelfs kans op FIV, wat nog niet te genezen is. Bovendien zal een kat die veel rondloopt in andermans tuin geluids- en stankoverlast veroorzaken. (o.m. sproeigedrag)”, aldus een kenner.
De toezichthouders hebben bewoners om hulp gevraagd bij het afvangen van de verwilderde katten. Aan bewoners is gevraagd om hun eigen kat(ten) deze avond binnen te houden of te voorzien van een halsband of chip. Dit om te voorkomen dat er ook tamme katten worden verwijderd.
Het vangen van de verwilderde katten gebeurt met behulp van vangkooien. Achterin de kooi wordt door een toezichthouder voer gelegd. Zodra er van het voer wordt gegeten, valt een deurtje achter de kat dicht.